10 000 пр.н.е

Натисни за голям размер

В самолета беше приятно. Климата се сменяше. От студените немски стадиони, се прехвърляхме към топлите български полета. Пътя минаваше бързо, точно както и лентата с минутите на филма 10 000 преди новата ера. Процентите намаляваха постоянно, но всяка секунда си струваше гледането. Секунда дълга колкото човешки живот, но отминаваща така бързо, неусетно, леко и финно, че можеш да връщаш сцените постоянно, за съжаление обаче човешкия живот е една касета, която записва всичко наше, нашите действия и постъпки, но няма връщане. Това е разликата между живота и филмите.

И все пак тази продукция ме накара да се филмирам. Този визуален спектакъл може да накара всеки човек да хареса показаното, защото ако нашия живот не е скучен, този представен в продукцията е постоянно парти, дори без нашите компютри, телевизори и телефони, той е дори по – динамичен от нашето забързано ежедневие. Всяка минута е от значение, защото няма излишни глупости, с които само да се удължава агонията на зрителите, както при някой други флми.

Сценария е уникален, интересен и сполучлив, защото опити за подобни продукции, или са пропадали или крайния резултат е бил по – зле дори от гледането на ,, Страх “. Идеята на Роланд Емерих е наистина стойностна, и заслужава адмирации. Камила Бел, Стивън Стрейт, Клиф Къртис са и главните действащи лица в този спектакъл, излезнал на голям екран. Във филма са съчетани всички човешки качества. Такива, които изпитва всеки един от нас, всеки ден, непроменени след толкова векове. Любов, омраза, злоба, победи и поражения са в синхром с живота ни днес, но тези чувства са били познати и на участниците в 10 000 преди новата ера.

Това не е поредния филм, в който главния герой тръгва на приключение редом с роботи и различни джаджи. Мамути и тигри те карат да влезнеш и ти в екрана, да се опиташ да си представиш, че продукцията е 3 D, даваща възможност да наблюдаваш действията, дори още по – близо.

Оценката ми за филма е 8 / 10. Може би е такава, защото докато бях в самолета, не открих абсолютно всички достойнства на филма. Все пак той заслужава едно гледане, а 104 – те минути, в които е представен ще бъдат запомнени за години напред.

Автор : Явор Божинов

~ от arrowsss в март 7, 2009.

Вашият коментар